Leon Šarc

Športnik

Profil

Leto in kraj rojstva:: 1996, Ljubljana, Slovenija
Kraj bivanja: Kamnik, Slovenija
Matični kolesarski klub: WOM cycling GmbH, Nemčija
Matični skakalni klub: Smučarsko skakalni klub Mengeš
Status: Član kontinentalne ekipe Santic Wibatech od januarja 2023

Predstavitev

S športom sem se začel ukvarjati v osnovni šoli. Pri devetih letih sem se odločil za smučarske skoke, ki sem jih treniral sedem let. Z nordijsko kombinacijo – smučarski skoki in tek na smučeh/rolkah – sem se ukvarjal od leta 2012 do 2018. Svoje življenje sem že kot mladostnik posvetil profesionalnemu športu in ob tem uspešno zaključil gimnazijo v Kamniku.

Uspešno športno pot kot nordijski kombinatorec sem začrtal v sezoni 2015/2016 s 13. mestom na Mladinskem svetovnem prvenstvu. V sezoni 2016/2017 sem prvič posegel po točkah Celinskega pokala s 17. mestom. V sezoni 2016/2017 sem pričel tekmovati na tekmah za Svetovni pokal ter na tekmah za poletno Veliko nagrado (Grand Prix). Leta 2017 sem na poletnem Grad Prixu osvojil tudi točke svetovnega pokala. V sezoni 2017/2018 sem se 6x uvrstil med prejemnike točk na tekmah za Celinski pokal in dosegel svojo najboljšo uvrstitev na tekmah za Celinski pokal, ki je 15. mesto.

Na smučeh sem najdlje poletel 200m marca 2016 v Planici.

Po sezoni 2017/2018 sem se odločil, da zaključim kariero profesionalnega športnika vnordijski kombinaciji. Leto 2019 sem posvetil kolesarstvu v kategoriji amater in nanizal nekaj dobrih rezultatov. V letu 2020 sem bil član kolesarske ekipe MebloJogi Proconcrete iz Nove Gorice. V sezoni 2021 in 2022 sem bil del članske kontinentalne ekipe v Kolesarskem klubu Kranj. V sezoni 2023 sem član nemške kontinentalne kolesarske ekipe Santic Wibatech iz Passaua , kjer nadaljujem svojo športno pot.

Ponosen sem na to, da sem profesionalni športnik, ki je svojo športno pot začel v smučarskih skokih, nadaljeval v nordijski kombinaciji in jo sedaj nadaljujem v kolesarstvu, ki me izjemno veseli. V športu sem se ogromno naučil in se še učim. Vsakodnevno me oblikuje v človeka s svojimi življenjskimi sanjami.

Z Leonom Šarcem sem kot trener članske ekipe v Kolesarskem klubu Kranj pričel sodelovati v novembru 2021, ko je pričenjal svoje četrto leto v kolesarstvu, tretje v članski kategoriji. Že v prvih mesecih sodelovanja sem ugotovil, da ima veliko željo po napredku in je zanj pripravljen narediti kar je potrebno. Vse segmente kolesarstva od treninga, prehrane, regeneracije, taktike in tehnike želi vedno opraviti maksimalno in odpraviti napake. Nenehno stremi k izboljšavam v športu, ki ga veseli. Vsakemu trenerju je v veselje sodelovati in delati z osebo s predanostjo do športa kot ga izkazuje Leon do kolesarstva.

Verjamem, da je, ob vsem videnem v času, odkar sem njegov trener, pred njim še zanimiva športna kariera v kolesarstvu.

~ Uroš Repše, trener

Sodelovanje z Leonom Šarcem v vlogi trenerja je drugačne narave, kot je sodelovanje z mojimi siceršnjimi triatlonskimi varovanci. Spoznal sem ga že v srednji šoli. Sam sem bil takrat še aktiven v triatlonu kot tekmovalec, Leon pa je treniral smučarske skoke in zato nisva imela veliko skupnega v športu. Eksplozivnost in vztrajnost gresta namreč redko z roko v roki. Po zaključku športne kariere nordijskega kombinatorca je Leon ogromno časa preživel na cestnem kolesu. Čeprav začetnik pa je imel v sebi osredotočenost in zagrizenost biti vsak dan boljši. Kmalu je k meni pristopila njegova menedžerka s predlogom, da prevzamem trenerske naloge in s tem pripravo strukturiranih kolesarskih treningov na daljši rok. Odločitev o skupnem sodelovanju je bila pravzaprav neizbežna.

Zagrizenost, vztrajnost in želja biti boljši, ki jo Leon izkazuje ter veselje do kolesarjenja mi niso dovoljevali drugačnega odgovora kot da sem privolil postati njegov kolesarski trener. Danes se še ne morem pohvaliti s kolesarskimi rezultati, ker je prezgodaj, ampak njegova predanost temu športu v vseh pogledih je ogromna. Menim, da ga dobra športna kariera kolesarja še čaka.

~ Leon Obreza, trener

Leon Šarc je bil med mojimi varovanci v klubu od takrat, ko se je pri devetih letih odločil za smučarske skoke. Po sedmih letih treningov in tekem smučarskih skokov se mu predlagal, da se preizkusi v nordijski kombinaciji, saj sem v njem videl drugačen potencial.

Verjel sem, da Leon v nordijski kombinaciji lahko poseže po vrhunskih rezultatih, kar je že dokazal z rezultati v mlajših kategorijah. Za vrhunske rezultate v svetovnem merilu je potrebno vso svojo voljo, energijo in čas posvetiti izključno treningom in tekmam, česar se je Leon zavedal. To je neke vrste služba, v kateri svoje življenje podrediš športu, pripravljen pa si tudi na vsakodnevne napore in treninge. Zavedanje, da je potrebno veliko odrekanja in močne volje, je po mojem mnenju ključni dejavnik za doseganje športnih ciljev.

~ Aleš Selak, trener